یائسگی زودرس زمانی اتفاق می افتد که فرد در سن کمتر از 40 سال یائسه شود و احتمال بروز آن در خانم های کمتر از 40 سال تقریبا 1% می باشد. یائسگی زودرس با دلایل مختلفی ایجاد می گردد که در برخی از افراد بدون علت و در گروهی دیگر از افراد به شکل القایی ایجاد می گردد. از دلایل بروز یائسگی زودرس می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- عمل جراحی همچون برداشتن تخمدان ها
- نارسایی تخمدان ها
- بیماری های عفونی
- استعمال سیگار و دخانیات
- کاهش سطح استروژن
- پرتو درمانی و شیمی درمانی
- بیماری های ژنتیکی
- بیماری های اتوایمیون
- استفاده از برخی دارو های خاص همچون داروهای ضد سرطان و گونادوتروپین برای مدت طولانی
در ادامه این مقاله از سایت دکتر مقاره عابد به بررسی عوارض و علائم یائسگی زودرس می پردازیم و در نهایت به راه های پیشگیری و درمان این بیماری اشاره می کنیم تا انتهای مطلب با ما باشید.
عوارض یائسگی زودرس
هر آنچه خداوند در طبیعت بدن انسان ها قرار داده بایستی سیکل طبیعی خود را طی کند و هر اتفاقی باید در زمان مشخص خود رخ دهد در غیر این صورت عوارض و پیامدهایی خواهد داشت که می تواند سبب آسیب جدی به فرد گردد. یائسگی نیز در صورتی که زودتر از زمان طبیعی خود اتفاق بیفتد می تواند عوارض گوناگونی به صورت کوتاه مدت و یا بلند مدت به دنبال داشته باشد. برخی از این عوارض شامل موارد زیر می شود:
عوارض کوتاه مدت یائسگی زودرس
از عوارض کوتاه مدت یائسگی زودرس می توان به: خشکی واژن، احساس درد در هنگام مقاربت، گر گرفتگی، سر درد و تعریق شبانه، بالا رفتن وزن، بی خوابی، فراموشی و عدم تمرکز، اشاره نمود.
عوارض بلند مدت یائسگی زودرس
عوارض بلند مدت یائسگی زودرس نیز شامل مواردی از قبیل: بروز مشکلات ناباروری به دلیل توقف عمل تخمک گذاری، استئوپورز یا پوکی استخوان کم شدن میزان استروژن در بدن، احتمال بروز بیماری های قلبی از جمله سکته در سنین بالا، افزایش سطح کلسترول و تری گلیسیرید و کاهش میزان HDL و LDLمی گردد.
علائم یائسگی زودرس
در صورت بروز یائسگی زودرس اتفاقاتی در بدن خانم ها رخ می دهد که می توان از آن ها به عنوان راه هایی برای تشخیص یائسگی زودرس یاد کرد برخی از این علائم عبارتند از:
- قطع دائمی عادت ماهیانه
- خشک شدن پوست
- بروز اختلال در خواب و تعریق در هنگام شب به دلیل گر گرفتگی
- سر درد و اضطراب
- کم شدن میزان تمرکز
- احساس درد در هنگام مقاربت به دلیل خشکی واژن
- مشکلات جنسی
- سوزش و تکرر ادرار
شما عزیزان می توانید برای بررسی علل و درمان بیماری یائسگی زودرس به مطب دکتر لیلا مقاره عابد مراجعه کنید.
جلوگیری از یائسگی زودرس
تا مدت ها محققان بر این باور بودند که یائسگی زودرس با علل ژنتیکی رخ می دهد اما در تحقیقات اخیر دانشمندان این موضوع به اثبات رسید که برخی عوامل محیطی مثل استرس، کیفیت زندگی و مواد غذایی مصرفی و همچنین بودن در معرض برخی محصولات شیمیایی می تواند یائسگی را به مدت 2 الی 4 سال در کسانی که سابقه نتیکی ندارند، جلو بیندازد. برای جلوگیری از یائسگی زودرس باید سبک زندگی را اصلاح نمود و از استرس و همچنین مواد شیمیایی مضر برای بدن دوری کرد. راه دیگر برای پیشگیری از یائسگی زودرس، تغذیه مناسب است به گونه ای که توصیه پزشکان به استفاده از لبنیات کم چرب، موادد غذایی حاوی استروژن و ماهی و رعایت تعادل در مصرف نمک، چای و قهوه می باشد . همچنین باید از نگهداری مواد غذایی در ظروفی که در ساختار آن فتالات استفاده شده است و خوردن غذاهای آماده و منجمد پرهیز نمود.
چگونگی درمان یائسگی زودرس
برای درمان یائسگی زودرس باید به دنبال عوامل ایجاد کننده این بیماری بود. امروزه به لطف پیشرفت علم پزشکی راه های مختلفی برای درمان و اصلاح دوره های تخمک گذاری، قاعدگی و بلوغ فولیکول وجود دارد و می توان با کمک داروهای تحریک کننده و یا با استفاده از روش اهدا تخمک مشکل ناباروری ناشی از یائسگی زودرس را درمان نمود. برای پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی و پوکی استخوان نیز استفاده از هورمون درمانی یکی از راه های موثر می باشد. با کاهش استرس، اصلاح سبک زندگی و جایگزینی میوه ها و سبزیجات تازه در رژیم غذایی می توان تا حد زیادی این بیماری را مدیریت نمود. برای درمان عارضه خشکی واژن نیز می توان از مرطوب کننده ها و لوبریکانت ها استفاده کرد. پرهیز از استعمال دخانیات از راه های درمان و کاهش عوارض یائسگی زودرس است و آخرین راه برای مقابله با عوارض یائسگی زودرس، داشتن تحرک و فعالیت بدنی متناسب و مناسب برای مقابله با پوکی استخوان، بیماری های قلبی و عروقی، بی اخیاری ادرار و ... می باشد.