آمنیوسنتز به روشی اطلاق می شود که در آن مایع آمنیوتیک از رحم خارج می شود، تا روی آن آزمایش انجام شود. مایع آمنیوتیک همان مایعی است که اطراف جنین را فراگرفته و در دوران بارداری از جنین محافظت می کند. مایع آمنیوتیک سلول های جنینی و پروتئین های مختلفی در خود دارد. این مایع اطلاعات خوبی در مورد سلامتی جنین نشان می دهد اما آمنیوسنتز خطراتی هم دارد.
آزمایش آمنیوسنتز
آمنیوسنتز در برگیرنده یک سری آزمایشات ژنتیکی است، که شامل نمونه گیری از مایع آمنیوتیک و تست آن برای شناسایی بیماری هایی مانند سندروم داون می باشد. در این روش اطلاعات کاربردی در مورد ترکیب ژنتیکی جنین بدست می آید. آزمایش آمنیوسنتز از لحاظ پزشکی باید بین هفته 15 تا 20 بارداری انجام می شود. در صورتی که آمنیوسنتز پیش از این موعد انجام شود، عوارض بیشتری در بر خواهد داشت.
- آزمایش بلوغ ریه جنین و تشخیص عفونت: گاهی هدف از آمنیوسنتز، گرفتن نمونه ای از مایع آمنیوتیک است تا معلوم شود آیا ریه های جنین به حد کافی رشد کرده است یا خیر.
- آزمایش تشخیص عفونت های جنین: برخی اوقات بررسی های آمنیوسنتز برای شناسایی عفونت یا بیماری در جنین به کار می رود. در برخی موارد در صورتی که در طول دوران بارداری میزان مایع آمنیوتیک زیاد شود، آمنیوسنتز برای تخلیه آمنیوتیک اضافی از رحم انجام خواهد شد.
- مایع آمنیوتیک روشی برای آزمایش های تشخیصی DNA است و می توان به وسیله آن نسبت پدری را مشخص کرد.
آزمایش آمنیوسنتز دلایل زیادی می تواند داشته باشد، اما موارد بارز آن به عنوان نمونه زمانی است که شما سابقه یک بیماری ژنتیکی دارید، یا اینکه همسرتان حامل یک نوع بیماری ژنتیکی شناخته شده است. در چنین مواردی برای شناسایی بیماری هایی مانند سندروم داون یا بیماری های ژنتیکی نظیر فیبروز کیستیک، تحت چنین آزمایشات تشخیصی قرار می گیرید.
نقش آمینوسنتز در غربالگری دوران بارداری
ممکن است نتایج غربالگری در دوران بارداری مثبت اعلام شود، در چنین مواردی که در غربالگری پیش از تولد DNA خارج از سلول نگران کننده باشد، برای تایید بیماری یا رد تشخیص از آزمایش آمنیوسنتز استفاده می شود.
به طور کلی احتمالات داشتن فرزند با مشکلات کروموزومی، الزام آزمایش های تشخیصی نظیر آمنیوسنتز را بیشتر می کند. به هرحال دلیل انجام آزمایش آمنیوسنتز، شناسایی زود هنگام نقص های مادرزادی و ناهنجاری های کروموزومی در جنین پیش از تولد است. در چنین شرایطی پزشک می تواند به کمک نمونه آمنیوتیک تصویری از کروموزوم های جنینی که در حال رشد است را در اختیار داشته باشد و به وسیله آن اطمینان حاصل کند که جنین ناهنجاری های کروموزومی دارد و یا اینکه این احتمال را رد کند.
هزینه آمنیوسنتز
هزینه آمنیوسنتز به دلیل حساسیت های آن بسیار زیاد است؛ این آزمایش معمولا بالای یک میلیون تومان هزینه دارد. بسیار از افراد باردار ترس خاصی نسبت به این آزمایش دارند و تصور می کنند وارد شدن سوزن بلند و ضخیم در شکم خیلی دردناک خواهد بود. اما در واقع باید ذهن افراد از این باور نادرست پاک شود چرا که آمنیوسنتز بی درد و بی خطر است.
در این روش به وسیله سوزن های استریل شده همراه با سونوگرافی، یک سوزن نخاعی از طریق پوست شکم وارد کیسه آمنیون می شود و نمونه گیری صورت می گیرد.