افتادگی رحم

رحم توده ای تو خالی در بدن بانوان است که در بالای مثانه قرار گرفته است. رحم در تولید مثل انسان نقش اساسی دارد. جنین در تمام مدتی که در بدن مادر قرار دارد، در این توده به حیات خود ادامه می دهد. از آنجایی که رحم به مثانه فشار می آورد، افتادگی رحم می تواند موجب افتادگی مثانه نیز شود، که مشکلات متعددی از جمله بی اختیاری ادرار را به وجود خواهد آورد. در ادامه قصد داریم شما را با افتادگی رحم، علائم، روش های پیشگیری و عوارض آن بیشتر آشنا کنیم.

افتادگی رحم چیست؟

پرولاپس یا همان افتادگی رحم، عارضه ای است که موجب پایین کشیده شدن رحم در بانوان می شود. با ایجاد این عارضه فرد احساس می کند، که چیز سنگینی از شکمش آویزان شده و در حال افتادن است. در صورت عدم درمان و حاد شدن افتادگی رحم، ناحیه واژن نیز متورم می شود.

دلایل افتادگی رحم

از آنجایی که زایمان های طبیعی، فشار بسیار زیادی بر رحم متحمل می سازد، یکی از شایع ترین دلایل ایجاد این عارضه، انجام زایمان های متعدد می باشد. از طرفی در برخی از زایمان ها به دلیل بزرگی سر جنین، مادر زایمان سختی را پشت سر می گذارد. این نوع زایمان های سخت، این عارضه را تشدید می کنند.
رحم توسط عضلات نگهدارنده در شکم، محکم در جای خود قرار گرفته است. آسیب دیدن این عضلات، دلیل اصلی افتادگی رحم می باشد. انجام زایمان طبیعی به دلیل فشار ناشی از زور زدن، که به مادر وارد می شود می تواند این عضلات را ضعیف نماید. از طرفی استفاده از غذاهایی که موجب یبوست می شوند. به دلیل فشار زیاد برای دفع مدفوع، می تواند موجب به وجود آمدن این عارضه گردد.
همچنین سرفه های خشک و پر فشار نیز، می توانند موجب شل شدگی رحم گردند. برخی از بانوان به صورت ژنتیکی عضلات نگهدارنده ضعیفی دارند. از همین رو ممکن است با اولین زایمان، دچار این عارضه شوند. از طرفی کاهش هورمون استروژن در دوران یائسگی نیز، می تواند افتادگی رحم را به دنبال داشته باشد. بالا رفتن سن و تضعیف عضلات کف لگن و شکم نیز می تواند به مرور زمان، باعث به وجود آمدن این عارضه شود. همچنین تصادفات و حادثه های پیش بینی نشده در زندگی نیز، می تواند موجب آسیب دیدگی عضلات رحم شود و این عارضه را به وجود آورد.

درمان افتادگی رحم بعد از زایمان

علائم افتادگی رحم

  • از علائمی که شخص را متوجه افتادگی رحم می کند. می توان به احساس چیزی درون واژن اشاره نمود. فردی که به این عارضه دچار می شود، دائما احساس می کند چیزی درون واژنش قرار دارد. که به مرور زمان این حس بیشتر و قوی تر می شود.
  • از دیگر علائم می توان به احساس سنگینی شکم و آویزان بودن چیزی از آن اشاره کرد.
  • وجود عفونت های زیاد و آزار دهنده واژن از دیگر علائم این عارضه می باشد.
  • از دیگر علائم این عارضه، احساس فشار بر روی واژن به هنگام نشستن است. از طرفی در برخی مواقع حجم بزرگی از طریق واژن دفع می شود.
  • افرادی که دچار این عارضه می باشند، معمولاً در ناحیه کمر و پشت خود احساس درد می نمایند.
  • همچنین خون ریزی های دوره ای ماهیانه بیشتر از حد معمول می باشد.
  • خون ریزی های بی دلیل و یا به هنگام رابطه جنسی نیز از دیگر علائم آن می باشد.
  • عدم اختیار در کنترل ادرار به هنگام خندیدن، عطسه و یا سرفه کردن، از دیگر علائم این عارضه می باشد.
  • در برخی موارد ممکن است فرد احساس ادرار داشته باشد. اما نتواند آن را تخلیه نماید.

عوارض عمل افتادگی رحم

عوارض عمل افتادگی رحم

معمولا افتادگی رحم به دلیل فشاری که بر روی مثانه ایجاد می نماید، موجب افتادگی مثانه نیز می شود. همچنین بی اختیاری ادرار از دیگر عوارض این مشکل می باشد. ایجاد عفونت های مزمن در ناحیه واژن نیز از مشکلات به وجود آمدن این عارضه است. از دیگر عوارض افتادگی رحم، می توان به ایجاد زخم دهانه رحم اشاره نمود. این زخم ها خود، موجب خونریزی و درد می شوند. همچنین انسداد مسیر ادرار در مثانه و عدم توانایی تخلیه ادرار از دیگر عوارض آن می باشد.

درمان افتادگی رحم بعد از زایمان

از آنجایی که شایع ترین دلیل افتادگی رحم، جابه جایی اجسام سنگین و فشار زیاد بر رحم می باشد. بانوان باید برای بلند کردن اجسام محدودیت وزنی مشخص نمایند. بلند کردن اجسام سنگین، می تواند فشار زیادی بر روی رحم و ناحیه لگنی ایجاد نماید و در نهایت باعث به وجود آمدن این عارضه در بدن آنها شود.
همچنین زایمان طبیعی در صورتی که سر جنین بزرگ باشد، می تواند باعث این عارضه گردد. به همین دلیل به هنگام زایمان، با پزشک خود مشورت کرده و راجع به افتادگی های رحم پس از زایمان طبیعی از او راهنمایی بخواهید. تناسب اندام و کنترل وزن، از دیگر مواردی است که می تواند از این عارضه پیشگیری نماید. زیرا اضافه وزن و چاقی، رحم را پایین تر از حد طبیعی خود نگه می دارد. و با گذشت زمان موجب شل شدگی عضلات نگهدارنده رحم و در نهایت ایجاد این مشکل می شود.
انجام وزش کگل، یکی از موثرترین روش های پیشگیری از افتادگی رحم می باشد. در این ورزش فرد باید به صورت طاق باز بنشیند و بر این سطح عمود تکیه دهد. سپس با تصور اینکه قصد تخلیه ادرار خود را دارد، با انقباض ماهیچه ها سعی در جلوگیری از آن نماید. سپس در رابطه با مدفوع نیز همین عمل را انجام دهد.

افتادگی رحم

نوشتن دیدگاه