سزارین

زایمان سزارین یکی از جراحی های بزرگ می باشد که پوست شکم در این روش شکافته می شود و نوزاد از درون شکم بیرون می آید. اگر بخواهیم آماری از زایمان سزارین ارائه دهیم باید بدانید که به طور متوسط 10 درصد از زایمان های سراسر دنیا با این روش می باشد. این آمار در کشور ایران بسیار بیشتر است.

تاریخچه سزارین

هر یک از کشورهای دنیا تاریخچه متفاوتی برای زایمان سزارین دارند و با اینکه در کشور ایران تاریخ آن دقیق مشخص نمی باشد، ولی برای تاریخچه این نوع عمل زایمان، بهتر است نگاهی به شاهنامه بیندازید. در شاهنامه ذکر شده است که رودابه همسر زال یعنی همان مادر رستم، زایمان سزارین داشته است، چرا که رستم بسیار درشت هیکل بوده و به همین دلیل نمی توانسته او را به دلیل درد بسیار زیاد به صورت طبیعی به دنیا بیاورد. این شیوه زایمان در شاهنامه، نشانگر قدمت هزار ساله آن می باشد. در کشورهای اروپایی هم تاریخچه این عمل زایمان را مربوط به تولد سزار می دانند و به همین دلیل است که نام آن را برگرفته از نام سزار، یعنی سزارین گذاشته اند.

تاریخچه سزارین

عوارض سزارین

بدون شک همه شما به خوبی می دانید که زایمان طبیعی مزیت های بسیار زیادی دارد، با این وجود افراد زیادی هم هستند که مجبور می شوند نوزاد خود را به روش سزارین به دنیا بیاورند. آنها باید با عوارض این زایمان آشنایی داشته باشند که این عوارض عبارت است از:

خطرات برای مادر

زمانی که مادر زایمان سزارین را انجام می دهد، خطرات بسیاری او را تهدید می کند که این خطرات شامل موارد زیر است:

  • عفونت پیدا کردن زخم و خط برشی که در شکم مادر وجود دارد، در واقع در صورت کمبود پلاکت خون، مادر امکان دارد به آن دچار شود.
  • در قسمت پاهای مادر امکان دارد خون لخته شود و همین امر موجب پا درد و یا مشکلاتی در ریه و تنفس مادر گردد.
  • در بارداری های آینده امکان دارد عوارضی مانند سقط جنین و یا ناباروری برای مادر به وجود آید.
  • زایمان زودرس یکی از دیگر عوارضی به شمار می رود که در بارداری های آینده، مادر شاید دچار آن شود.
  • امکان دارد بعد از سزارین، مادر دچار خونریزی بسیار شدید شود.
  • امکان دارد دیواره رحم به دلیل خونریزی بسیار زیاد پاره شود و در این صورت زخم های مادر هم باز می شود.

عوارض سزارین

خطرات برای نوزاد

نوزادی که به روش سزارین به دنیا بیاید، امکان دارد خطراتی او را تهدید کند که برخی از مهمترین آنها عبارت است از:

  • بیشتر کودکانی که زودتر از 39 هفته به دنیا می آیند امکان دارد که دچار مشکلات تنفسی شوند. برخی از کودکانی که با این مشکل متولد می شوند، به دستگاه نیاز دارند تا بتوانند نفس بکشند و در این مورد پزشک باید تصمیم گیری های لازم را انجام دهد.
  • آسیب هنگام جراحی یک از عوارض نادر این زایمان می باشد، ولی در برخی از موارد امکان دارد نوزاد دچار آن شود.

نحوه عمل سزارین

پیش از اینکه پزشک عمل سزارین را انجام دهد، یک رگ گیری به وسیله آنژیوکت انجام می شود تا از طریق آن مایعات و داروهایی که نیاز است، به مادر داده شود. بعد از آن با استفاده از روش بی حسی نخاعی و یا بی حسی اپیدورال، پزشک شکم مادر را بی حس می کند، البته در برخی از موارد دو روش بی حسی انجام می شود. این بیهوشی موجب می شود مادر به خواب برود، که البته این مورد تنها در برخی از موارد ضروری رخ می دهد. در بیشتر مواقع مادر هوشیاری کامل دارد و می تواند نوزاد خود را بعد از انجام عمل سزارین، در آغوش بگیرد.

نحوه عمل سزارینبعد از اینکه مادر برای انجام عمل سزارین بی حس می شود، پزشک یک برش به صورت عرضی در بالای اندام تناسلی مادر ایجاد می کند؛ البته گاهی اوقات این برش عمودی است و از قسمت ناف تا بالای اندام تناسلی را شامل می شود. بعد از اینکه پزشک برش را ایجاد کرد، می تواند نوزاد را از رحم بیرون بیاورد. بعد از اینکه نوزاد از شکم مادر بیرون آمد، پزشک باید جفت او را هم بیرون بیاورد و سپس بعد از خارج کردن جفت، قسمت های برش خورده بخیه می شود. از آنجا که امکان دارد موادی که در دستگاه گوارشی مادر وجود دارد، برگشت به مری و مجاری دستگاه تنفسی داشته باشند، مادر باید تا 8 ساعت هیچ نوع خوراکی میل نکند و ناشتا بماند. این برنامه غذایی دستور پزشک می باشد و بسیار ضروری است، در صورت انجام ندادن این روش امکان دارد به نوزاد و مادر آسیب وارد شود، چرا که مادر می خواهد به نوزاد خود شیر بدهد.

نوشتن دیدگاه