زمانی که گفته می شود باقی مانده ادرار مثانه در واقع به وضعیتی اشاره دارد که فرد نمی تواند به طور کامل ادرار را از مثانه خارج کند و مثانه کاملا خالی نمی شود که این موضوع می تواند به دو صورت حاد و مزمن باشد. باقی ماندن ادرار در مثانه می تواند در تمام افراد اتفاق بیافتد اما در مردان به خصوص در رنج سنی 50-60 سال به دلیل بزرگ شدن پروستات بیشتر است، زنان در صورت داشتن بیماری سیستوسل به این وضع دچار می شوند. شما عزیزان می توانید برای دریافت مشاوره در مورد عدلایل باقی ماندن ادرار در مثانه با کلینیک دکتر لیلا مقاره عابد تماس حاصل نمایید.
علل باقی ماندن ادرار در مثانه
انسداد مجاری ادرار: یکی از شایع ترین دلایل باقی ماندن ادرار در مثانه می باشد که به دلیل سنگ مثانه یا سنگ کلیه مسیر ادراری بسته می شود و ادرار نمی تواند به طور کامل در مسیر خود حرکت کند و خالی شود و به مرور می تواند تهدید بزرگی برای سلامتی فرد باشد. در صورت مشاهده همچین وضعیتی باید سریع به پزشک مراجعه کرد. به طور کلی تخلیه نشدن کامل ادرار و باقی ماندن آن در مثانه به سه ارگان مربوط می شود که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:
- مثانه: عملکرد ناقص اسفنکتر، برخی تومورها، یبوست، تنگی مجرا ادرار، اختلالات عصبی که مربوط به سیستم های ادراری و پارکینسون، مشکل و بیماری در مثانه.
- پروستات( این مورد فقط برای مردان می باشد): هایپرپلازی خوشخیم، التهاب در پروستات و سرطان پروستات.
- میزراه: مشکلات دریچه ها که به صورت مادرزادی، ختنه( مختص به مردان است)، انسداد به هر دلیل در میزراه، استفاده از هر برخی داروها و اکستازی.
موارد غیر مسدودی: یک سری مسائل و مشکلات دیگر وجود دارد که مربوط به انسداد مجاری نیست و شامل ضعیف شدن ماهیچه مثانه و مشکلات عصبی است که می تواند در انتقال سیگنال های مغز و مثانه تداخل ایجاد کند که این امر نیز به دلایلی چون سکته، زایمان طبیعی، آسیب دیدگی، آسیب به مغز یا نخاع و اختلال عضلات به دلیل داروی بی هوشی است.
حجم طبیعی ادرار باقیمانده در مثانه پس از تخلیه
به وسیله ی سونوگرافی می توان میزان ادراد باقی مانده را اندازه گیری کرد همچنین برخی از پزشکان با استفاده از سوند این کار را انجام می دهند که این حجم پس از تخلیه می تواند متفاوت باشد اما به طور معمول بین 30-40 سی سی است.
دلیل تخلیه نشدن کامل ادرار در زنان
بیشتر زنانی که در تخلیه ادرار مشکل دارند حتما دارای یک بیماری نوروپاتیک هستند که این بیماری بر مثانه تاثیر می گذارد، اما دلایل دیگری برای خالی نشدن کامل ادرار در زنان وجود دارد که عبارت است از:
- مسدود سدن آناتومیکی مجرای خروجی: فشرده شدن مثانه، مسدود شدن سطح گردن مثانه، تنگ شدن مجرا، فشرده شدن پیش آب راه از خارج و تصحیح بیش از حد پس از سیستویورتروپکسی.
- انسداد عملکردی: اگر گردن مثانه و عضلات مجرا بیش از حد فعالیت کند باعث نا هماهنگ شدن عضلانی با انقباض دتروسر می شود.
- تکرر ادرار با حجم کم: اکثر زنان به بیش فعالی مثانه مبتلا هستند به همین سبب مدام در حال ادرار با حجم کم است، همچنین جریان ضعیف و تاخیر انداختن در شروع ادرار نیز می تواند سبب تکرر ادرار با حجم کم شود.
به طور کلی از دلایل حبس ادرار و یا خالی نشدن کامل ادرار می توان به انواع عفونت ها، مشکلات عصبی، یبوست و اثر برخی داروها اشاره کرد، این اختلال که ادرار به صورت کامل تخلیه نمی شود یا کم تخلیه می شود به دلیل آزاد نشدن عضله های مثانه و اسفنکتر مثانه است که سبب می شود به سختی ادرار جریان پیدا کند و باعث عدم تخلیه کامل مثانه می شود و این امر سبب ایجاد عفونت می شود.